Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Products

Pulmonaria offi­cinalis

Price: 0,00 $

рс.

Pulmonaria offi­cinalis

Цената се отнася за един пакет със съдържание- 20 грама цял сушен Смукалец!

При изрично желание на клиента, в сезонът на Смукалеца, може да бъде доставен прясно набран Смукалец! Цена по договаряне!

Смукалец, медуница /Pulmonaria offi­cinalis/или меча пита.

Многогодишно тревисто растение, стъблото на което достига до 30 сантиметра височина. То е покрито с перести власинки, като през летния сезон в основите се развиват листа с дълги дръжки около 15 сантиметра. Те имат яйцевидна форма, влакнести са и имат белезникави петна. Листата, които се намират по ствола на билката са с разположение срещуположно и са много по дребни от тези при основата на растението. Цветовете на чудодейната билка меча пита са разположени на върха и са увиснали леко надолу. В началото на разцъфването те имат бледо розов до червеникав цвят, а след това цвета им става виолетов. Цъфтежът на билката е от месец март до месец май. Важно е да споменем, че тази билка меча пита има още няколко вида. Те обаче, нямат белезникави петна по листата. Когато се събира трябва да сте внимателни и да не смесвате видовете. Билката може да се намери в широколистните гори и предпланинските райони на страната ни. Растението обаче, често се отглежда и в домашни условия- като декоративно. В народната медицина има отвари и запарки от билката, които се приготвят от листата, стеблата и цветовете на мечата пита. Чудодейната билка меча пита има диуретично, противовъзпалително и омекчаващо действие благодарение на слузестите вещества, които тя съдържа. Освен при възпалителни процеси на дихателните пътища билката се използва и за лечение на диария, нощно напикаване и хемороиди. Тя може да се прилага и за външно лечение на екземи или за промиване на рани.

Back