Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Продукты

Дикий кизил настоящий

Цена: 7,50 $

шт.

Дикий кизил настоящий

Цената за 100гр. сушени дренки е 7,50лв.- в момента има наличност! 

Цената за 1 кг. пресен плод от дрян е 15,00лв.- в момента няма наличност!

Рандеман сушени / пресни дренки: 1/5 (0,100 кг. сушени дренки се равняват на 0,500 кг. пресни дренки)  

При изрично желание на клиент, в сезонът на Дренките, може да бъде доставен прясно набран плод от Дрян! Цена по договаряне,в зависимост от количеството!

Дрянът определено е едно от най-полезните растения, култивирани от човека. Като диворастящ храст или дърво той се среща до 1500 м. надморска височина в много страни по света, и у нас. Цъфти в края на февруари и началото на март, с яркожълти цветове, но плододава късно наесен. Познати са около 50 разновидности на дряна, като най- разпространен е обикновеният (Cornus mas). Дрянът е изключително дългоживущо растение- на неговите плодове могат да се радват четири поколения, защото той живее цели 300 години. С лечебна цел се използват всички части на растението- цветовете, кората, корените, но най- вече- плодовете. Човекът е оценил неговите целебни свойства преди хилядолетия. При археологически разкопки на древни селища в Швейцария са открити костилки от дренки, чиято възраст е оценена на 5000 години. В традициите на много народи съществуват различни продукти, в които се използват ароматните и вкусни дренки- сокове, компоти, мармалади, кисели, пестили, вина, ликьори и т.н.  В месестата част на дренките се съдържат от 10 до 17% прости въглехидрати (глюкоза и фруктоза) и значителни количества полизахариди (главно пектин – 0,6- 0,7%). Както при повечето плодове, съдържанието на протеини е ниско- около 1%. Леко киселият вкус на дренките се дължи на органичните киселини (около 3,5%)- ябълчна, лимонена, янтарна,  а стипчивият- на дъбилните вещества (до 0,7%). Дренките съдържат значителни количества биофлавоноиди (до 5%), фитонциди и етерично масло, на което се дължи специфичният им аромат. В тях са открити и редица важни витамини.Например съдържанието на витамин С е по- високо от това в лимоните и къпината, което определя ефективността на дренките (пресни или сушени) за лечение на простудни и грипни заболявания. По време на Първата световна война дренките са били най- ефективното средство за предотвратяване на разпространението на  скорбут сред войниците. В наши дни те са неизменна съставка на храни, предназначени за пътешественици и космонавти. Изключително богат е и минералният състав на дренките. В тях се съдържат важни за човешкия организъм химични елементи като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, фосфор, сяра и др.

Назад