Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Продукти

Жълт кантарион

Цена: 4,90 лв.

бр.

Жълт кантарион

В момента има наличност!

Цената е за 15 грама сушен Жълт кантарион.

При изрично желание на клиента, в сезонът на Жълтия кантарион, може да бъде доставен прясно набран Жълт кантарион! Цена по договаряне! Бере се на Еньов ден!

Билката жълт кантарион (Hypericum perforatum) е растение с изключителна лечебна мощ и едва ли съществува някой, който поне веднъж в живота си да не е чувал за нея. Въпреки, че в някои страни това растение се счита за отровно, доказано е положителното му въздействие върху човешкия организъм, приложено не само вътрешно, но и външно. Не случайно някои билкари го наричат магическата билка, тъй като притежава невероятната сила, озаряваща не само тялото, но и духа. Положителното въздействие на тази билка при лечение на депресивни състояние е научно доказано. Звъниче, както още е известен жълтият кантарион- за качествата му първи говорят древните елини. В Елада средството, което се използвало за спиране на кръв при нараняване, е именно тази невероятна билка. Съставката хиперфорин обуславя това лечебно свойство на тревата. Специфичното за нея е, че не е устойчива на висока температура. При топлинна обработка тя губи полезните си свойства. Съдържа се единствено в свежото растение. Ето защо за лечение на рани се използва единствено свежия сок и масления извлек, приготвен от свежи цветчета. Друга важна съставка е веществото хиперицин, което повлиява благоприятно върху мозъчната дейност. Мозъчните импулси се стимулират от него. Процентното му съдържание в изсушената дрога възлиза на 1,5%. Прахът от тревата (за да се получи билката трябва да е изсушена добре) се счита за един от най- мощните лекове, профилактиращи коварния рак. Малко известно качество на лечебната трева е приложението й при ушни инфекции. Билката е със силно изразен болкоуспокояващ ефект. Благоприятно действа при мускулни и ставни проблеми като ревматизъм, подагра. Силният й отводняващ ефект я прави изключително подходяща за справяне с бъбречни възпаления и инфекции на пикочния мехур. Не забравяйте, че най- силни за лечебните свойства на жълтия кантарион, когато е набран в празника на билките– Еньовден. За сушенето й трябва да предвидите сенчесто и проветриво място. Съхранявайте в пластмасова кутия, стъклен буркан или хартиен плик, който трябва да бъде плътно запечатан.

Какво лекува: При депресия (антидепресант). Безспорно лидерската позиция в класацията за топ ползи на лечебните свойства на жълтия кантарион са качествата му на антидепресант. Това е факт, известен не само на древните билкари, но и на учените. Положителното въздействие на дрогата при лечение на депресия е научно доказано. Установено е, че съставът й е близък до този на препаратите, предписвани при депресивни състояния. В сравнение с тях билката няма странични ефекти. Единствено страдащите от ниско кръвно е добре да стоят настрана от нея, защото е възможно да причини сериозни сърдечни проблеми.

Благодарение на богатия си химичен състав на вещества, пряко влияещи върху мозъчна дейност, приемът на тази билка подобрява настроението. Влиянието на флавоноидите в листата на растението върху хормоналната система също е признато от съвременната фитомедицина. Флавоните кверцитрин и квертецин въздействат пряко на хормоналната система. Въздействието им се изразява в това, че се повишава производството на хормона серотонин. Всеизвестен е фактът, че неговата липса е виновник за лошото настроение. Не случайно учените го наричат хормона на щастието. Ако постоянно Ви обземат мрачни мисли, пригответе си чай от жълт кантарион. Прави се като запарите за пет минути шест супени лъжици от дрогата в 0,5л вода (трябва да бъде вряла). Процесът по запарване трябва да протича в съд с плътно затворен капак, което гарантира запазването на етеричните масла. По време на запарването те се изпаряват и ако съдът не е затворен няма как да се върнат обратно в извлека. Приемайте по една чаша след хранене от този извлек. Съхранявайте го в термос, за да запазите за максимално дълъг период полезните свойства на растението. Някои немски лекари предписват дрогата за справяне с изключително тежки депресивни форми.

За нерви: Паническо разстройство и страхова невроза. Успокоителният ефект на билката жълт кантарион при нерви е научно доказан. Тя повлиява благоприятно паническо разстройство и страхова невроза. Причина за тези оплаквания са страховете, които в известна степен изпитва всеки един от нас. При някои пациенти чувството за страх е по-силно изразено. Приемът на билката помага за неговото овладяване и контролиране на психосоматичните оплаквания.

Назад