Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Продукти

Иглика

Цена: 7,90 лв.

бр.

Иглика

Цената се отнася за един пакет със съдържание- 25 грама сушена Иглика!

При изрично желание на клиента, в сезонът на Игликата, може да бъде доставена прясно набрана Иглика! Цена по договаряне!

Други имена: аглика, жълта иглика, игличина.

Описание:

Игликата е многогодишно тревисто растение с тъпо, едро назъбени листа с продълговато яйцевидна форма. Коренището е право или извито, сивокафяво, дълго около 10 см и дебело около 5 мм. От всичките му страни излизат многобройни, дълги до 12 см и дебели около 1 мм белезникави коренчета. Повърхността на листата е набръчкана. Цветоносния стрък е цилиндричен, безлистен, на върха завършва с няколко едри цвята, събрани в съцветие. Цъфти рано през пролетта- от март до юни. Разпространение: Игликата расте из храсталаците, горите и ливадите по всички предпланински и планински райони на страната. Употребяеми части: Използват се коренището и корените, цветовете и листата. Коренището с корените се събира преди цъфтеж- през април, и след узряване на семената, когато листата са започнали да жълтеят - през юни. Цветовете се събират през март-юни. Листата се събират през март- май, по време на цъфтеж. Действие: Корените притежават отхрачващо действие. Имат известно потогонно и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Върху нервната система действат успокоително. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението сапонини, етерично масло, гликозиди и етери на салициловата киселина.

Приложение:

  • корени: катари на горните дихателни пътища, при всички видове кашлица, бронхити, бронхиална астма, грип, шипове;
  • корени: възпалителни заболявания на пикочните пътища, трудно уриниране, подагра;
  • листа: против отпадналост, главоболие, недоимък на витамини А и С;
  • цветове: нервна слабост, безсъние, главоболие.

Може да се ползва и при язва на дванадесетопръстника, хронична сърдечна недостатъчност, акне, ревматоиден артрит, остеоартроза, невроза, мигрена, заекване. Цветът и листата на игликата се използват при задух, виене на свят, главоболие (употребява се цветът), безсъние, трудно уриниране, подагра, епилепсия, нервна слабост, треперене, апоплексия; сварени в мляко се препоръчват при копривна треска и спазмофилия (при малки деца). Цялата билка се употребява още при сърдечна слабост, шипове, бъбречни възпаления. Начин на употреба: 1 супена лъжица от корените се вари 10 минути в 500 мл вода. Пие се по 1 кафяна чашка преди ядене, 4 пъти дневно подсладено с мед. От надземната част 2 супени лъжици се запарват с 500 мл вода. Пие се по същия начин. Внимание! При работа с игликата могат да се получат алергични реакции. Същото се наблюдава в някои случаи и при отглеждането й като стайно декоративно растение.

Назад