Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Articles

Belmash or Kutmach

13.01.2019год. Легенда за ястието "Бял мъж".
Старинна традиция в България повелява жената да стои у дома до огнището и да забърква вкусни готвени ястия, да върти майсторски баници и да поднася тънки мезета на половинката си, която има грижата да работи, за да осигури хляба на трапезата.
Въпреки че традициите отдавна не са това което бяха, все още на много места у нас са се запазили някои от най- интересните и любопитни обичаи и обреди.
Легендата за ястието "Бял мъж", което е характерно за жителите на селата високо в Балкана, е завладяваща. Интерес обаче буди и фактът, че това е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж.
Гозбата е характерна за Петровден, когато високо в Балкана започва жътвата. Тогава е и най- подходящото време за приготвянето и, защото млякото на овцете е най- гъсто и вкусно.
Легендата разказва за група мъже, отишли навръх Петровден да ожънат житото. Рано отишли мъжете на нивата, за да избегнат жегите и да свършат работа. Но работата много, а денят напредвал и температурите се покачвали.
Тогава при тях слязъл самият Свети Петър, който грабнал сърпа и помогнал на жътварите да ожънат реколтата, преди да е станало твърде горещо. Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да извади каквото булката му била приготвила, и заедно да похапнат. Един извадил комат хляб, друг домати, трети чушки и т.н.
Понечил един от мъжете да извади прясно овче сирене, но от жегата то се било буквално разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето.
Усетил Свети Петър притеснението му, взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно. Поръсил с него сиренето, разбъркал и получила се вкусна бяла каша, която нашите предци нарекли Бял мъж (Белмъш, Кутмач).
Рецептата за приготвянето на типичното за Балкана ястие Бял мъж се е запазила почти непроменена до наши дни, но все по- често то се приготвя от жени, а не от мъже, каквато е била традицията навремето.
Традиционната рецепта за Бял мъж се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря, от свекърва на снаха. 
Ето и нашето предложение:
Необходими продукти: Прясно сирене (овче, домашно) - 600 г, прясно мляко (пълномаслено) - 150 мл, брашно - 6- 7 с.л., сол - на вкус.
Начин на приготвяне: Намачкайте сиренето с вилица, ако ви се вижда твърде постно, добавете 1 с.л. масло. Размийте брашното в студеното прясно мляко и ги добавете към сиренето. Овкусете със сол и сложете продуктите в бакърен съд.
Гответе кашата на тих огън до сгъстяване, но не повече от 4- 5 минути, защото ще се сгъсти твърде много и може да загори.
Сложете в чиния за сервиране и поднесете по желание с мед или сладко по избор. 
А може да настържете отгоре бял или черен трюфел!

Взаимствано от: Мариана Джедай, Изготвил: Трюфел Зона 

Back